به گزارش شهرآرانیوز، شاید اگر چند ماه پیش میگفتند که برای خرید یک ران سه کیلویی گوسفندی باید رقمی حدود ۲ میلیون تومان بپردازید برای ما باورپذیر نبود. اما آنچه امروز در بازار شاهدش هستیم، قیمت سرسام آوری است که هر خریداری را در بازار مستأصل میکند. افزایش قیمت گوشت قرمز در بازار در ماههای اخیر و آثار آن در سبد معیشتی خانوار، دیگر فقط متوجه طبقه کم برخوردار و ضعیف جامعه نیست، بلکه سوت وکوربودن سوپرگوشتهایی که روزی برای خرید گوشت یا مرغ در آنها جای سوزن انداختن نبود، شاهد ماجراست.
از سویی دیگر نه تنها گرانی گوشت بلکه هرج و مرجی که در قیمت در بازار وجود دارد محل پرسش است که آیا در این باره نباید نرخ نامه مشخصی وجود داشته باشد؟ برای بررسی قیمت گوشت در بازار به طور تصادفی به چند فروشگاه در مناطق مختلف مشهد سر زدیم که از نزدیک قیمتها و نحوه عرضه گوشت به مردم را ببینیم.
بازدید را از منطقه بولوار سجاد شروع میکنیم. در بزرگمهر جنوبی مغازه کوچکی است که هیچ مشتریای هم ندارد. نرخ نامهای هم روی دیوار نیست که بتوان قیمتها را دید. فروشنده قیمت گوشت گوسفندی را کیلویی ۶۶۰ هزار تومان و قیمت گوشت گوساله را ۵۵۸ هزار تومان میگوید. برای ران میگوید که حداقل ران سه کیلویی دارم، اما به نصف رانهای داخل یخچال اشاره میکند و میگوید میتوانید نصف ران هم بردارید که مناسبتر میشود.
گوشت فروشی بعدی در خیابان یاسمن همان محدوده بولوار سجاد است. این بار نرخ نامه روی دیوار زده شده است. فروشنده هیچ ممانعتی هم از عکس گرفتن ندارد، اما آن قدر تنوع عرضه متفاوت است که باید انتخاب کرد! گوشت ران با گردن کیلویی ۶۰۸ هزار تومان، گوشت ران بدون گردن کیلویی ۶۱۰ هزار تومان، چرخ کرده مخلوط کیلویی ۶۳۰ هزار تومان، ماهیچه کیلویی ۶۲۵ هزار تومان و گردن کیلویی ۵۹۰ هزار تومان، گوشت گوساله هم کیلویی ۵۶۰ هزار تومان عرضه میشود. فروشنده در پاسخ به این سؤال که این روزها چقدر فروش دارید، میگوید: فروش خیلی کم شده حتی با اینکه در این منطقه بیشتر افراد وضعیت مالی خوبی دارند، اما اگر بخواهم با قبل مقایسه کنم، واقعا یا خرید کم است یا به نسبت قبل میزان کمی خرید میکنند.
برای بررسی قیمتها سری به محدوده خیابان قرنی مشهد میزنیم. وارد مغازه میشوم. قیمت گوشت را میپرسم، میگوید که گوسفندی بدون گردن کیلویی ۶۱۰ هزار تومان، گوسفندی با گردن کیلویی ۵۷۰ هزار تومان و گوشت گوساله را هم کیلویی ۵۳۰ هزار تومان میفروشیم. میگوید بازار خیلی خراب است. قدرت خرید مردم ۱۰۰ درصد کاهش پیدا کرده حتی من فروشنده هم این روزها دارم ضرر میکنم.
قبلا ۳۰ لاشه گوسفندی میآوردم تا ظهر همه را میفروختم. شاید باور نکنید دیروز از صبح تا شب فقط سه عدد ران فروختم. مجبوریم به مردم اضافات مرغ و گوشت منجمد بفروشیم اگر از منِ فروشنده میپرسید آشغال میفروشیم. کیلویی ۳۶۰ هزار تومان برای همین هزینه میکنند که اسمش را نمیشود گوشت گذاشت! حتی مرغ را زیر قیمت بازار میدهم. قیمت مصوب را گفته اند کیلویی ۸۵ هزار تومان، اما من کیلویی ۸۳ هزار تومان میفروشم. مردم به هر حال نمیتوانند گوشت بخرند، مرغ میخرند!
جایی حوالی خیابان کاشانی وارد یکی از گوشت فروشیها میشوم، اجازه نمیدهد از نرخ نامه عکس بگیرم و میگوید: مغازه خودم است اختیارش را دارم. روی تابلو قیمتها را دست نویس نوشته است و روی قیمتهای دیگری که با نور قرمز تابلو دیده میشوند، چسبانده است. میگویم اگر قیمتها درست است چه مشکلی برای عکس گرفتن دارید؟ میگوید مغازه خودم است اختیارش را دارم به قیمتی که دوست دارم میفروشم و اجازه عکس گرفتن هم نمیدهم!
مغازه بعدی در خیابان عبادی است. کوچک است و در یخچال مغازه هم گوشت زیادی ندارد. یک تشت قرمز به چشم میخورد که در آن گوشت چرخ کرده تیرهای به چشم میخورد. نرخ نامه هم ندارد. قیمت گوشت را میپرسم که میگوید: گوسفندی کیلویی ۵۸۵ هزار تومان، گوساله هم کیلویی ۵۱۰ هزار تومان، گوشت چرخ کرده آماده هم دارم که با قلوه گاه مخلوط کرده ایم و کیلویی ۴۹۵ هزار تومان است. میپرسم چقدر گوشت، چقدر قلوه گاه که میگوید حداقل یک و نیم کیلو قلوه گاه در یک کیلو گوشت قاتی دارد.
مغازه دیگر در همان حوالی خیابان گاز است. خانمی با یک پلاستیک گوشت چرخ کرده از مغازه بیرون میآید. اینجا هم مغازه کوچکی است و نرخ نامهای روی دیوار ندارد. میگوید گوشت گوسفندی کیلویی ۵۵۰ هزار تومان و گوشت منجمد هم کیلویی ۵۲۰ هزار تومان داریم. میپرسم از همین گوشت چرخ کرده که مشتری قبلی خرید میخواهم. میگوید کیلویی ۲۸۰ هزار تومان، اما تمام شد. کیفیتش عالی است! میپرسم خیلی ارزان میدهید گوشت چرخ کرده را با چه چیزهایی مخلوط کرده اید که با این قیمت میفروشید؟ از پاسخ دادن طفره میرود و با تلفن همراهش شروع به صحبت کردن میکند.
این محدوده را مشهدیها محل اصلی گوشتفروشیها و مرغفروشیهای مشهد میدانند. وارد یکی از سوپرگوشتها میشوم. فروشنده قیمت گوشت گوسفندی را ۵۹۵ هزار تومان و قیمت گوشت گوساله را ۵۳۰ هزار تومان اعلام میکند و میگوید: قرار است گوشت دولتی در بازار عرضه شود که به همین دلیل حتما به زودی شاهد کاهش قیمت گوشت خواهیم بود، اما به هر حال قدرت خرید مردم نسبت به قبل خیلی کم شده است.
چهارراه مخابرات قاسمآباد محدوده دیگری است که برای بررسی قیمتها وارد مغازهای میشویم. قیمت گوشت گوسفندی را ۵۹۰ هزار تومان و قیمت گوشت گوساله را ۵۲۵ هزار تومان میگوید. از فروشنده درباره افزایش قیمت گوشت و مقایسه آن با ابتدای سال میپرسم، میگوید: حداقل نسبت به اول امسال ۴۰ درصد قدرت خرید مردم کاهش یافته است به هر حال قیمت گوشت خیلی زیاد شده و مردم مثل قبل توان خرید ندارند.
این بازدید میدانی فقط از چند مغازه گوشت فروشی از محدودههای برخوردار، متوسط و کم برخوردار مشهد است. با تنوع قیمتهایی که هر مشتری را گیج و سردرگم میکند و کیفیتهای متفاوتی که به نظر میرسد به دلیل مخلوط کردن گوشت با گردن، راسته، قلوه گاه و... دست هر فروشندهای را بر عرضه گوشت با قیمتهای متفاوت بازگذاشته است. برای پیگیری این مسئله با سیدعلی اکبر نصری سرآسیا، رئیس اداره نظارت و بازرسی جهاد کشاورزی مشهد، گفت وگویی داشتیم که در ادامه میخوانید.
«نرخ مصوبی درزمینه عرضه گوشت گوسفندی نداریم.» رئیس اداره نظارت و بازرسی جهاد کشاورزی مشهد در پاسخ به دلیل تنوع قیمتها در بازار، این مطلب را بیان میکند و میگوید: قیمت بره زنده یا لاشه مشخص است، اما برای قطعات امروز مصوبهای میدهیم، چون گوشت چند نوع دارد. بره نر زیر ۲۵ کیلو یا بره ماده زیر ۲۰ کیلو از کیفیت گوشت خوبی برخوردار است که قیمتش فرق میکند. گوسفند نر بالای ۲۵ کیلو که قوچ پرواری است قیمت گوشتش فرق میکند و کمتر از بره نرینه و بره ماده است. بره ماده و نرینه تقریبا همسان هستند یا قیمت گوشت گوسفند میش با بره ماده و نرینه متفاوت است.
سیدعلی اکبر نصری سرآسیا با اشاره به اینکه حتی قیمت ران پرچرب و کم چرب نیز فرق دارد، میافزاید: حتی ممکن است به دلیل برشی که ما به آن گردبر در بازار میگوییم و بیشتر از حد این برش انجام شده باشد، قیمت متفاوت شود.
نصری در پاسخ به اینکه مردم چطور باید این تفاوتها را متوجه شوند و دلیل تفاوت قیمتها برایشان شفاف باشد، بیان میکند: دام پزشکی سه برچسب تعریف کرده است. برچسب قرمز، برچسب آبی و برچسب زرد. برچسب آبی نشان دهنده نرینه بودن و برچسب قرمز هم نشان دهنده میش است. مردم از روی برچسبها میتوانند متوجه شوند و مهمتر اینکه مهر آبی تأیید کشتارگاه دام پزشکی را حتما داشته باشد.
وی در ادامه درباره سردرگمی و هرج ومرجی که در بازار گوشت وجود دارد، اظهار میکند: این تفاوت قیمتها به این دلیل است که واحد صنفی گوشت را با ران، قلوه گاه، گردن یا بدون گردن و... عرضه میکند و خودش این موارد را تطبیق میدهد که بتواند مشتری را جذب کند و کالایش را بفروشد. اضافه کردن گردن، قلوه گاه و... بر روی قیمت تأثیر میگذارد.
نصری درباره وضعیت حاکم بر بازار به لحاظ عرضه گوشت بیان میکند: در فروشگاههای زنجیرهای به ویژه شهر ما توزیع بسته بندی با قیمت مصوب داریم و براساس خریدی که انجام میدهند و متناسب با درصد سود، حمل، بسته بندی و برش کاری توزیع انجام میشود که مردم بتوانند خرید مناسب و به صرفه داشته باشند. وی میافزاید: یک هفته است که در فروشگاههای شهرما گوشت بره نرینه و گوشت گوساله را عرضه میکنیم. گوشت گرم بره نر و گوشت قوچ را هم قیمت گذاری میکنیم، اولین قسمت دیروز توزیع شد و دومین قسمت هم ۳۰۰ رأس است که امروز وارد میشود و این روند ادامه خواهد داشت.